C4DLounge.eu - Cinema 4D Gebruikers Forum  

Go Back   C4DLounge.eu - Cinema 4D Gebruikers Forum > Beginner hoekje - Beginner Corner > Beginners forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 13th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default Animatie

Hoi allemaal!

Bij de les animatie hebben wij de opdracht gekregen om een poppetje te laten lopen. In de les zijn een aantal voorbeelden aangehaald om middels xpresso een pendelbeweging te maken door de sinus van een time node te koppelen aan een rotatie. Verder nog geleerd hoe je elementen aan elkaar kunt koppelen met een IK-tag. Heel basic zou je benen hiermee kunnen animeren, maar dan ga je van een pendelbeweging uit. En dat maakt een been niet. Zodra een been voorwaarts verplaatst, is het hoger dan de achterwaartse beweging. (tenzij je familie van Michael Jackson bent).
Ik probeer de goal van de IK tags langs een spline te laten bewegen die iets natuurlijker lijken. Maar dan kan ik maar 1x animeren. Van 0 naar 100%. Iemand een suggestie om dit anders aan te pakken?

In mijn voorbeeld heb ik een align to spline tag op de goal van het linkerbeen gezet. Even niet op de stand van de voet letten, daar heb ik nog geen rekening mee gehouden.
Attached Files
File Type: c4d poppetje_0009.c4d (650.6 KB, 428 views)
__________________
Every artist was first an amateur.
Reply With Quote
  #2  
Old 14th October 2012
douwe's Avatar
douwe douwe is offline
Admin Team
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,918
Default

Quote:
Originally Posted by Leopard1975 View Post
Maar dan kan ik maar 1x animeren. Van 0 naar 100%.
Het riggen zelf, daar gaat het later in de les wellicht nog uitgebreid over,
en CMotion, dat precies voor dit soort repetitieve bewegingen dient maar in deze fase waarschijnlijk teveel een soort binnenweggetje is,
even buiten beschouwing latende;

blijft je xpresso-vraag :
hoe kan ik een Align to Spline automatisch meerdere keren laten loopen ?

Een truukje of 7 op puzzelen met douwe -> xpresso 1

d
Reply With Quote
  #3  
Old 14th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default

Dank je Douwe, dat zocht ik! Een vraag over de oplossing met de range mapper: In je node heb je een minimum input van 0, max 100. De output 0 en 1, daarop de align to spline. Hoe weet c4d nu dat hij na frame 100 (wanneer hij op 100% van de spline zit), weer naar 0% gaat, terwijl de frames doortellen? Zou hij niet op 100 moeten blijven staan?
Vraag 2: Vanwaar de output 0 en 1? De align gaat toch ook van 0 naar 100?

Edit: Het antwoord op vraag 2 reeds gevonden verderop in je thread. :-)
__________________
Every artist was first an amateur.

Last edited by Leopard1975; 14th October 2012 at 01:27.
Reply With Quote
  #4  
Old 14th October 2012
douwe's Avatar
douwe douwe is offline
Admin Team
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,918
Default

Quote:
Originally Posted by Leopard1975 View Post
Vraag 1: Hoe weet c4d nu dat hij na frame 100 (wanneer hij op 100% van de spline zit), weer naar 0% gaat, terwijl de frames doortellen? Zou hij niet op 100 moeten blijven staan?
Vraag 2: Vanwaar de output 0 en 1? De align gaat toch ook van 0 naar 100?
vr.1 : Modulo staat aangevinkt in de Range Mapper, dus moduleert hij ( 0 = 0 / 50 = 50 / 99 = 99 / 100 = 100 / 101 = 1 / 150 = 50 / 199 = 99 / 200 = 100 / 201 = 1 / .... )

vr.2 : 0 tot 1 = 0% tot 100 %

d
Reply With Quote
  #5  
Old 14th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default

Dank je, Modulo hebben we nog niet behandeld... :-)
__________________
Every artist was first an amateur.
Reply With Quote
  #6  
Old 14th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default

Nog een vraagje over de range mapper:

Ik heb een input lower tussen 0 en 100, een output tussen -1 en 1. Waarom is het dan mogelijk om een daadwerkelijke output te krijgen die veel hoger is?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	range mapper.jpg
Views:	328
Size:	82.5 KB
ID:	8503  
__________________
Every artist was first an amateur.
Reply With Quote
  #7  
Old 14th October 2012
douwe's Avatar
douwe douwe is offline
Admin Team
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,918
Default

Quote:
Originally Posted by Leopard1975 View Post
Waarom is het dan mogelijk om een daadwerkelijke output te krijgen die veel hoger is?
Leopard maakt appelmoes :

Een Input-Waarde tussen 0 en 5 appels vertaalt zich in een Output-Waarde tussen een lege en een volle kom appelmoes.
- 0 appels = 0 appelmoes
- 2,5 appels = een halve kom appelmoes
- 5 appels = 1 volle kom appelmoes

Niemand houdt je natuurlijk tegen om 50 appels te gebruiken.
Ook al hanteer je dus een Output-Schaal tussen 0 en 1, toch eindig je dan met 10 volle kommen appelmoes.

Meer is het niet.
Je kan altijd een waarde invoeren die de bovengrens van de Input-schaal overschrijdt,
waardoor je OutPut-Waarde ook de bovengrens van de Output-Schaal zal overschrijden.

Tot je een begrenzing inbouwt natuurlijk.
Daarvoor dienen de extra functies in de Range Mapper :

Clamp Upper :
- 0 appels = 0 appelmoes
- 4 appels = 0.8 kommen appelmoes
- 5 appels = 1 kom appelmoes
- 8 appels = 1 kom appelmoes
- 1000 appels = 1 kom appelmoes
- ...

Modulo :
0 appels = 0 appelmoes
2,5 appels = een halve kom appelmoes
5 appels = 1 volle kom appelmoes
7.5 appels = een halve kom appelmoes
10 appels = 1 volle kom appelmoes
12.5 appels = een halve kom appelmoes
15 appels = 1 volle kom appelmoes
...

Reply With Quote
  #8  
Old 14th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default

Dank voor je overduidelijke uitleg! Ik krijg ineens trek in appelmoes...

Ik kende de functie van de lower en upper clamp nog niet en dacht dat die begrenzing er al inzat. Is mij nu helemaal duidelijk! :-)
__________________
Every artist was first an amateur.
Reply With Quote
  #9  
Old 19th October 2012
Leopard1975's Avatar
Leopard1975 Leopard1975 is offline
Erelid
 
Join Date: Jan 2012
Location: Biddinghuizen, Flevoland
Posts: 891
Send a message via Skype™ to Leopard1975
Default

Nieuwe opdracht voor animatie gehad: Maak een werkende spoorwegovergang middels xpresso. Na wat puzzelen de spoorbomen werkend gekregen! De rest van de scene is niet ingevuld, het gaat puur om het laten bewegen van de bomen (en lichten)...

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Spoorbomen xpresso.jpg
Views:	357
Size:	241.6 KB
ID:	8550  
__________________
Every artist was first an amateur.

Last edited by Leopard1975; 19th October 2012 at 23:35.
Reply With Quote
  #10  
Old 20th October 2012
Petertje's Avatar
Petertje Petertje is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Veenendaal
Posts: 1,465
Default

Dat xpresso is voor mij allemaal abracadabra. Ik vind het heel knap gemaakt Leopard.
Het lijkt mij een hele leuke opleiding. Succes!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Met trots gehost door Webdesign bureau Graphic Violence.
(c) C4DLounge.eu . All documents on this forum are owned by their respective creators and may not be sold or republished in any way.