C4DLounge.eu - Cinema 4D Gebruikers Forum  

Go Back   C4DLounge.eu - Cinema 4D Gebruikers Forum > RESOURCES > Vragen >>> > Modelleren in Cinema4D

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 28th September 2013
Guus's Avatar
Guus Guus is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 27
Default Vangpunten in C4D

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier een topic geplaatst heb. Ik
ben (helaas) sinds maart van dit jaar werkloos. Ondertussen heb ik weer
de demo van R14 ge´nstalleerd en weer voorzichtig aan het modelleren
gegaan. Ik kom uit de Autocad wereld en ben dus gewend om veel met
vangpunten te werken. Ik heb hier dan ook een vraag over.
Ik heb een Cube getekend met afmeting 400x450x15 cm (lxbxh) En daarnaast
twee Cubes, beide 110x10x15 cm. Nu wil de laatste twee exact op een bepaalde
plaats zetten. Ik heb de objecten al met C tot editable objects gemaakt. Maar
wanneer ik dan snap op een vertext, dan wordt alleen de vertext verplaatst.
Niet het gehele object. Hoe kan ik Cube 2 met vangpunt linksonder precies
verplaatsen naar Cube 1 vangpunt rechts boven.

Ik hoop dat een en ander zo duidelijk is.

groet,

Guus
Reply With Quote
  #2  
Old 28th September 2013
Dweemes Dweemes is offline
Admin Team
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,369
Default

Ik zal je helaas moeten teleurstellen, het snap systeem van C4D is onvolledig en bij momenten onlogisch.
het gaat in bepaalde aspecten redelijk ver, maar mist dan weer bepaalde basisfunctionaliteiten.
Vergeleken met autocad of gelijkaardige pakketten trekt het op niks.
Iets eenvoudig zoals twee kubussen tegen elkaar laten "snappen" lukt volgens mij enkel als je het volgende doet:
Maak editable, schuif het assenkruis naar een van de buitenpunten van de kubus (punt dat je tegen de ander kubus wil laten komen) zet vervolgens axis mode uit en schakel dan snap en bvb edge snap in. je kubus gaat dan met zijn assenkruis (dat aan de zijkant zit) tegen de edge van de nader kubus snappen.
Wel omslachtig natuurlijk. Maar bij mijn weten de enige mogelijkheid.

Een goede gewoonte om dit soort problemen te omzeilen is van niks random te doen wat maten, posities en hoeken betreft. Voor zover de situatie het toelaat natuurlijk.
Als je kubussen hebt van 200 x 200 x 200 , en je vertrekt uit het centrum (default creatie van een kubus) dan weet je, als je een kubus 100 mm opschuift, hij exact tegen de zijde van de andere terecht komt.
idem met hoeken, maak geen hoek lukraak, maar probeer met bvb gehele hoeken te werken.
Dus 9░ ipv 8,775░. Meestal maakt het niks uit en als je achteraf iets tegen het schuine oppervlak wil hebben, dan draai je dus 9░ (schrijf het eventueel op)
In elk geval makkelijker dan achteraf een workplane te gaan verdraaien en vervolgens je voorwerp op de workplane te laten klikken.

Het klinkt allemaal oubollig, maar je leert die gewoonten snel aan en het kan je een hoop ergernis beparen tot het moment dat ze bij Maxon eens het verstand hebben van naar autocad te kijken en de basis na te maken.

Ze zouden eens meer vanuit een gebruikersstandpunt moeten kijken ipv. uit een ontwikkelaarsstandpunt.

Het lijkt erop alsof ze bouwvakkersgereedschappen maken zonder dat ze ooit gezien hebben hoe een bakstenen muur in de realiteit gemetst wordt.

Niet echt van deze tijd.
__________________
dw
Reply With Quote
  #3  
Old 28th September 2013
Guus's Avatar
Guus Guus is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 27
Default

@ Dweemes,

jammer om te horen dat Maxon hier "een kans laat liggen"
En dus wordt het morrelen met de data, zoals je al aangaf. Dus
hier ligt een uitdaging voor Maxon. Gezien de mogelijkheden tot het
kiezen van objects, polygons, edges en vertices en de ruime keuze-
mogelijkheid van snaps geen al te grote opgave lijkt mij. Misschien
een uitdaging voor Design Express bij wie ik in het verleden een licentie
VW en C4D heb aangeschaft.

Hetzelfde geldt voor het plaatsen van nieuwe objecten in C4D. Bij kleine
zaken geen probleem. Maar bij grotere dingen niet echt handig. Kan dit niet
anders ?

Een van de voordelen binnen C4D vind ik de grootte van de bestanden.
Voor mijn gevoel zijn deze veel kleiner dan die in 3DS Max of Autocad.
Verder heeft Max de "beperking" maximaal 24 materialen te kunnen toekennen.
(double sided = 48).
Bij C4D zijn die onbeperkt

groet,

Guus
Reply With Quote
  #4  
Old 28th September 2013
douwe's Avatar
douwe douwe is offline
Admin Team
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,913
Default

Quote:
Originally Posted by Guus View Post
Hetzelfde geldt voor het plaatsen van nieuwe objecten in C4D. Bij kleine zaken geen probleem. Maar bij grotere dingen niet echt handig. Kan dit niet anders ?
Wat bedoel je precies ?
Reply With Quote
  #5  
Old 28th September 2013
Guus's Avatar
Guus Guus is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 27
Default

@ Douwe,

standaard zet C4D elk standaard object op 0,0,0
Ik ben voor mijzelf wat zaken aan het aanleren. Ik heb daarvoor een rechthoekige ruimte van 6x6 meter getekend. Elk opject, dus ook van de contentbrowser wordt op 0,0,0 gezet. Wanneer ik bijv. een cylinder op 500 cm (x) en 400 cm (z) wil zetten, dan staat deze eerst op 0,0 en moet ik hem daarna naar de juiste positie verplaatsen. Vanuit Autocad ben ik gewoon dat de Z-as de lucht in wijst, bij C4D is dat de Y

Groet,

Guus
Reply With Quote
  #6  
Old 28th September 2013
douwe's Avatar
douwe douwe is offline
Admin Team
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,913
Default

In de Edit / Preferences / Interface kan je eventueel "Create New Object at View Center" aanvinken.
Dan verschijnt elk nieuw Object dat je aanmaakt niet langer in het centrum van de Wereld, maar in het centrum van je "Active View".

Verder kan je bij de meeste Objecten ( en dus ook Primitieven als de Cylinder ) de instellingen naar wens aanpassen en vervolgens in de Attribute Manager op Edit / Set As Default klikken. Daarmee kan je je eigen "Default Settings" aanmaken.

Misschien helpen deze 2 tips al een beetje ?

d
Reply With Quote
  #7  
Old 28th September 2013
cuba cuba is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 247
Default

Vroeger was hier een plugin voor: SpeedMud. Geen idee of deze nog bestaat.
Werd gemaakt door Franz: http://www.kekko3d.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 28th September 2013
Dweemes Dweemes is offline
Admin Team
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,369
Default

wat eventueel ook kan helpen:

algemeen: voor complexe scenes ben je altijd beter dat je de losse elementen apart bewerkt in een file en die achteraf gaat combinere, ofwel met copy paste, ofwel met Xref.
Dan hou je makkelijker het overzicht en kan je makkelijker vanuit het centrum werken met welbepaalde maten en co÷rdinaten zoals ik eerder omschreef.

En wat ook kan helpen is "enable quantizing"
Te vinden onder mode>modeling settings>tweede tab
Dit kan je aan en uit zetten (er bestaat uiteraard ook een button voor) en je kan dan instellen hoeveel graden (voor rotaties) en hoeveel afstand (voor translaties) er tussen "klikjes" zit. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Je krijgt dan automatisch meer uniforme co÷rdinaten en dat is dus weer makkelijker om mee te werken.
__________________
dw
Reply With Quote
  #9  
Old 29th September 2013
Guus's Avatar
Guus Guus is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 27
Default

@ iedereen,

tot zover bedankt Dit maakt het werken een stuk eenvoudiger.
Al blijft het gemis van de vangpunten aanwezig.

Bestaat er een mogelijkheid binnen C4D om de Z as naar boven te laten wijzen ?

Ik ben vandaag bezig geweest met de Boolean functie. Wanneer ik een box bijv.
met een vlak gelijk zet aan een ander object en dan de Boolean doe, dan blijft er
een extreem dunne polygon staan ?

groet,

Guus
Reply With Quote
  #10  
Old 30th September 2013
Remarkable Remarkable is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 353
Default

Het is niet helemaal duidelijk (voor mij althans) wat je bedoelt, maar polygons zijn volgenmij altijd even "dun" .
De boolean heeft in mijn ervaring last met het intersecten van 3d objecten met 2d objecten.

De boolean zal in de meeste gevallen worden afgeraden door iedereen op dit forum denk ik.
Je kan er wel wat dingen mee als je je mesh goed voorbereid en weet wat een boolean doet en kan, maar om te leren modelleren zou ik hem zelf afraden.

Ik weet nog dat het mij in het begin, toen ik net met c4d begonnen was, een fantastische tool leek om complexere objecten te maken (zelfs parametrisch, klint perfect toch?). Maar dat heb ik snel afgeleerd door wat de boolean met je mesh doet.

Last edited by Remarkable; 30th September 2013 at 13:40.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Met trots gehost door Webdesign bureau Graphic Violence.
(c) C4DLounge.eu . All documents on this forum are owned by their respective creators and may not be sold or republished in any way.